Del fra: : :  
01.02.2023 kl. 13:00
Møde i salen
Møde nr. 20 i salen

1) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).

SPØRGSMÅL:

2) 1. behandling af lovforslag nr. L 16:

Forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige, kildeskatteloven, skatteindberetningsloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov om Den Internationale Straffedomstol og om ophævelse af lov om Det Fælles Lønindeholdelsesregister. (Styrkelse af inddrivelsen med henblik på at nedbringe danskernes gæld til det offentlige).

Af skatteministeren (Jeppe Bruus).

(Fremsættelse 25.01.2023).

1) Til forsvarsministeren af:

Morten Messerschmidt

Henset til at den daværende socialdemokratiske regering – sammen med blandt andre Venstre – lagde op til frem mod 2030 at forøge forsvarsudgifterne op til 2 pct. af bnp og at lade dette finansiere ved at revidere budgetloven med henblik på at »øge grænsen for det strukturelle underskud i budgetloven til 1,0 pct. af BNP« og noterede sig, at det ville »være hensigtsmæssigt at sigte efter et offentligt underskud på omkring 0,5 pct. af BNP«, hvad er så ministerens holdning til, at denne plan nu angiveligt er skrottet, og hvorfor tilkendegav man ikke dengang – forud for folkeafstemningen om at fjerne forsvarsforbeholdet – at man i stedet agtede at fjerne en helligdag?

(Spm. nr. S 181).

2) Til udenrigsministeren af:

Peter Skaarup

Er det ministeren holdning, at det er syrienbørnenes mødre, der bærer ansvaret for, at børnene ikke bliver hentet til Danmark fra al-Roj-lejren i Syrien, og anerkender ministeren, at mødrene tager deres børn som gidsler i den her sag?

(Spm. nr. S 171 (omtrykt)).

3) Til udenrigsministeren af:

Morten Messerschmidt

Vil ministeren tilkendegive sin og regeringens holdning til, at Frankrig og Tyskland i en fælles erklæring fremsætter overvejelser om ændring af EU-traktaterne og – på den kortere bane – foreslår brug af ændringsklausulen (passarelleklausulen) med medblik på at tillade kvalificeret flertalsafstemning om udenrigs- og forsvarspolitik og skattepolitik, og vil ministeren i den forbindelse bekræfte eller afkræfte, hvorvidt regeringen vil nedlægge veto, hvis der gås videre med sådanne planer?

(Spm. nr. S 180).

4) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:

Theresa Berg Andersen

Mener ministeren, at det vil være muligt at fastholde det nuværende serviceniveau i kommunerne på alle kerneområder i 2023 og i overslagsårene, eller at kommunerne nu skal i gang med voldsomme prioriteringer og nedskæringer, når man har kunnet iagttage stigende priser og stærkt øgede udgifter på det specialiserede socialområde og på udsatte- og børneområdet, og når regeringen nu bebuder kraftige budgettilpasninger som følge af bl.a. nedlæggelse af jobcentre og øgede udgifter til at sikre bedre løn- og arbejdsvilkår i kommuner og regioner?

(Spm. nr. S 165, skr. begr.).

5) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:

Kirsten Normann Andersen

Hvad tænker ministeren om, at personalet på Regionshospitalet Gødstrups vurdering af forholdene på akutafdelingen er så forskellig fra, hvad de data fra Region Midtjylland, som ministeren omtaler i sin besvarelse af spørgsmål nr. S 116, viser, og hvordan vil ministeren i fremtiden sikre en større ensartethed mellem de ansattes og ledelsens vurdering af forholdene på vores hospitaler?

(Spm. nr. S 170, skr. begr.).

6) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:

Peder Hvelplund

Mener ministeren, at det er tilfredsstillende, at der endnu ikke er anvist finansiering til implementeringsplanen til løftet på 3 mia. kr. til psykiatrien?

(Spm. nr. S 189).

7) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:

Peder Hvelplund

Mener ministeren, at de nuværende forhold i landets akutmodtagelser er patientsikre, når vi hører historier om ambulancer, der holder i kø foran landets akutmodtagelser?

(Spm. nr. S 193).

8) Til kulturministeren af:

Mikkel Bjørn

Vil ministeren uddybe sin holdning til morgensang, som den kommer til udtryk i artiklen »Den nye kulturminister vil have dannelse i fokus. Nu vil han i alle landets skoler indføre en simpel ting, der »ikke koster penge«« i Berlingske den 4. januar 2023, og oplyse, om ministerens udtalelser vedrørende emnet er udtryk for den samlede regerings holdning hertil, og om ministeren vil prioritere sagen?

(Spm. nr. S 185. Medspørger: Mette Thiesen (UFG)).

9) Til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af:

Helene Liliendahl Brydensholt

Hvad er ministerens holdning til at fortsætte den udfasning af burhøns, som den tidligere fødevareminister igangsatte, så hønsene ikke længere skal være spærret inde på alt for lidt plads i en industri, som efter vores opfattelse er grusom over for dyrene?

(Spm. nr. S 133, skr. begr. (omtrykt)).

10) Til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af:

Mai Villadsen

Hvorfor mener ministeren ikke, at der bør tages initiativer til et nationalt forbud mod visse PFAS-stoffer, imens vi venter på et eventuelt EU-forbud, som oplyst af ministeren til TV Midtvest, og hvorfor mener ministeren, at Forbrugerrådet Tænk, Danske Vandværker og Rådet for Grøn omstilling tager fejl, når de argumenterer for et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter?

(Spm. nr. S 173).

11) Til transportministeren af:

Kenneth Fredslund Petersen

Mener ministeren, at det er acceptabelt, at PostNord lukker 200 pakkeudleveringssteder i hele landet, så man som borger kan risikere at skulle køre langt for at hente sine pakker?

(Spm. nr. S 175).

12) Til transportministeren af:

Torsten Gejl

Er det stadig regeringens holdning, at Lynetteholmen – Københavns og danmarkshistoriens største byudviklingsprojekt – skal gennemføres, uden at statskassen skal betale en krone?

(Spm. nr. S 186).

13) Til transportministeren af:

Jette Gottlieb

Er ministeren klar til at inddrage nye, grønne beregningsmetoder (GrønREFORM) ved beregninger og genberegninger af omkostninger ved kommende infrastrukturprojekter, således at Folketinget kan få en konsistent vurdering af miljø- og klimaeffekter af projekterne?

(Spm. nr. S 191).

14) Til transportministeren af:

Jette Gottlieb

Mener ministeren, at linjeføringen for en eventuel tredje Limfjordsforbindelse er belyst tilstrækkeligt, set i lyset af at den samlede pris på forbindelsen over Egholm i beslutningsgrundlaget er sat til 4,3 mia. kr. og i 2021 af eksperter blev vurderet til 7,3 mia. kr.?

(Spm. nr. S 192. Medspørger: Peder Hvelplund (EL)).

15) Til uddannelses- og forskningsministeren af:

Katrine Robsøe

Kan ministeren forklare logikken i, at regeringen vil fastholde nedlukninger og loftet over uddannelserne i de store byer, men undtage de fire store uddannelser på velfærdsområdet?

(Spm. nr. S 190).

16) Til ministeren for ligestilling af:

Samira Nawa

Mener ministeren, at det ville forbedre lgbt+-børns muligheder for at være den, de ønsker at være, hvis man ophævede aldersgrænsen for juridisk kønsskifte?

(Spm. nr. S 115 (omtrykt)).

17) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:

Lise Bech

Mener ministeren, at det er rimeligt, at fire ud af ti danskere med gas- eller oliefyr stadig venter på en afklaring af, om de kan få fjernvarme?

(Spm. nr. S 174).